Ce sunt sistemele fotovoltaice?
Sistemele fotovoltaice sunt folosite pentru transformarea energiei solare în energie electrică. Aceste sisteme sunt formate din celule solare fotovoltaice, care la rândul lor sunt formate din două sau mai multe straturi de material semiconductor, precum siliciul. În momentul în care lumina soarelui lovește aceste celule, electronii încep să se deplaseze, producând curentul electric utilizat pentru case, afaceri, dar și pentru întregi comunități.
În majoritatea instanțelor, sunt folosite sisteme fotovoltaice trifazate și monofazate pentru a obține independența față de rețeaua de energie electrică, pentru a alimenta zone cu acoperire redusă sau pentru a scădea costurile aferente unei afaceri. Acestor avantaje, însă, li se adaugă și un șir de inconveniențe, precum dependența de condițiile meteo și costurile ridicate de instalare a sistemelor.
Aplicații ale sistemelor fotovoltaice trifazate și monofazate
Panourile pot fi folosite într-un număr foarte mare de cazuri, detaliate mai jos:
- Case aflate în afara ariei de acoperire. Panourile fotovoltaice pot fi folosite pentru a transfera energia solară către un generator, care facilitează utilizarea energiei electrice în zone mai retrase, unde nu este furnizată energia electrică.
- Agricultură. În acest caz, sistemele folosite pot facilita utilizarea anumitor instalații de irigație, însă din nou intervine problema situației financiare a celor care dețin asemenea afaceri.
- Transport. Este posibilă alimentarea vehiculelor electrice de transport în comun, de la autobuze și bărci, până la avioane.
- Lumini stradale permanente sau temporare. Fie că vorbim despre stâlpii folosiți pentru iluminatul public, sau despre lumini precum cele de Crăciun, municipalitățile pot economisi bani de la bugetul local pe termen lung, prin amplasarea sistemelor în aceste zone.
Ce sunt sistemele fotovoltaice trifazate și monofazate?
În funcție de cerințele și nevoile consumatorului, panourile pot fi conectate la sisteme fotovoltaice monofazate sau trifazate.
Rețelele monofazate sunt folosite pentru alimentarea apartamentelor și aplicațiilor mici și medii, precum corpuri de iluminat și aparate electrocasnice standard, stocând energia într-o baterie. Avantajul acestui sistem este costul mai mic de racordare.
Un branșament monofazat poate fi conceput pentru o putere maximă de 9,9 kW, care corespunde unui disjunctor de 50A. Pentru a ne imagina puterea sa, putem să o comparăm cu aceea a unui disjunctor de 32A pe o putere de 6,7 kW, care permite funcționarea a două aparate de aer condiționat simultan.
Rețelele trifazate alimentează clădiri industriale și comerciale, acestea având nevoie de mai multă energie electrică, și implicit de o frecvență și tensiune mai înaltă. Aceste rețele absorb puteri mai mari, oferă o calitate mai înaltă și o continuitate mai ridicată în alimentarea cu energie electrică regenerabilă.
Așa cum îi spune și numele, sistemul trifazat permite livrarea energiei în 3 faze, avantajul fiind că dacă există probleme cu tensiunea de pe o fază, ne putem baza în continuare pe celelalte 2, în cazul aplicațiilor mai mari precum o centrală electrică sau stațiile de încărcare rapide pentru mașini electrice. Sistemele trifazate suportă o putere de până la 30 kW, ceea ce le face ideale pentru un ansamblu mai mare, ce necesită mai multă putere și mai multă siguranță.
Așadar, rețelele trifazate sunt mai eficiente și mai rentabile pentru afaceri și intreprinderi mari, dar mult prea costisitoare pentru un proiect personal sau pentru alimentarea unor sisteme mici.
Programe de energie regenerabilă
În România a fost demarat un program denumit „Casa Verde”, care are ca scop promovarea energiei regenerabile. În acest an, începând cu data de 5 mai, românii se pot înscrie pe site-ul AFM. Finanțarea constă în 20.000 lei, bani cu care se pot achiziționa panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kWh. Schimbarea din acest an este reprezentată de faptul că oamenii își pot instala panourile doar pe adresa specificată în buletin.
În anul 2022, Comisia Europeană a lansat un plan numit REPowerEU, care are ca scop final obținerea independenței față de combustibilii fosili din surse externe. României i-au fost alocați 1.4 miliarde de euro pentru dezvoltarea segmentului energetic de energie regenerabilă.