Panourile fotovoltaice au devenit unul dintre subiectele cele mai discutate din ultimii ani deoarece sunt o sursă eficientă și ecologică de energie. Popularitatea lor a crescut nu doar în rândul companiilor, ci și a consumatorilor casnici. Dacă nu știi ce sisteme de panouri fotovoltaice să alegi, ți-am pregătit câteva informații despre fiecare tip în parte.
Monocristaline, policristaline, amorfe sau cu film subțire?
Dacă ne gândim la modul de funcționare și la eficiență, poți alege dintre 4 tipuri de panouri fotovoltaice – monocristaline, policristaline, amorfe sau cu film subțire – fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Panourile fotovoltaice monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt considerate cel mai eficient tip de panouri solare, cu o eficiență de până la 27%. Fiind confecționate dintr-un singur cristal de siliciu, dau randament chiar și în condiții de vreme rea (iarna sau când este înnorat).
Iar dacă spațiul pe care îl ai este limitat, panourile fotovoltaice monocristaline pot fi o soluție bună – produc mai multă energie pe unitatea de suprafață decât panourile fotovoltaice policristaline sau amorfe.
Unul dintre dezavantajele acestor panourilor monocristaline este costul inițial mai mare, dar eficiența lor ridicată compensează aceste costuri în timp, făcându-le o investiție durabilă și avantajoasă pe termen lung.
Panourile fotovoltaice policristaline
Panourile fotovoltaice policristaline pot fi o idee bună pentru cei care au un buget limitat. Sunt mai ieftine decât panourile fotovoltaice monocristaline, dar au un grad de eficiență mai mic și necesită mai mult spațiu pentru a fi instalate.
Sunt confecționate din bucăți de siliciu topit, turnat, apoi, în formă de blocuri. Deși nu au o eficiență ridicată în perioadele de vreme nefavorabilă, sunt o soluție optimă atunci când temperaturile sunt foarte crescute – datorită culorii albastre pe care o au (temperaturile de peste 40°C pot afecta panourile fotovoltaice de culoare neagră, așa cum sunt cele monocristaline).
Panourile fotovoltaice amorfe
Panourile fotovoltaice amorfe sunt confecționate din siliciu amorf și sunt cea mai ieftină variantă de panouri fotovoltaice. Sunt considerate cele mai puțin eficiente în condiții bune de lumină, având un randament cuprins între 5 și 7%.
Cu toate acestea, din cauza eficienței lor mai scăzute, este nevoie de o suprafață de montare mai mare, ceea ce poate fi o problemă pentru locuințele cu acoperișuri mai mici.
Panourile fotovoltaice cu film subțire
Panourile fotovoltaice cu film subțire nu sunt la fel de utilizate precum celelalte tipuri de panouri fotovoltaice. Ele sunt confecționate dintr-un strat subțire de material fotosensibil, precum cuprul, indiul ori seleniul, așezat pe o bază de sticlă sau plastic.
Panourile solare cu celule cu strat subțire sunt caracterizate prin flexibilitate, un design plăcut și o eficiență ridicată chiar și în condiții de umbră sau temperaturi ridicate. Acestea pot fi utilizate pe suprafețe mari, ceea ce le face o opțiune potrivită pentru proiecte de dimensiuni mari. De asemenea, pot fi o idee bună dacă spațiul pe care îți dorești să instalezi sistemul fotovoltaic are o suprafață curbă.
Iei în considerare să montezi panouri fotovoltaice printr-un program de finanțare? Află mai multe informații din articolul nostru despre cum poți monta panouri fotovoltaice prin Programul AFM Casa Verde Fotovoltaice 2023.
Cauți un partener de implementare care să te ajute pe întreg parcursul tău către independența energetică?
Află mai multe informații din articolele noastre
Pași pentru instalarea panourilor fotovoltaice
Dacă ești interesat să investești într-un sistem fotovoltaic, este important să înțelegi care sunt etapele urmate pentru instalarea panourilor fotovoltaice, pentru a asigur
Top cele mai bune invertoare solare pentru panouri fotovoltaice
Energia solară devine tot mai populară ca o sursă ecologică și durabilă de energie electrică. Panourile fotovoltaice sunt elementele esențiale ale acestor sisteme solare, c
Eficiența panourilor fotovoltaice în condiții meteo nefavorabile – mituri vs. realitate
Cum și din ce tipuri de baterii pentru panouri fotovoltaice poți alege? Află toate aceste informații din articolul nostru.
Ce conține un sistem de panouri fotovoltaice: Componente esențiale pentru producerea energiei solare
Cum și din ce tipuri de baterii pentru panouri fotovoltaice poți alege? Află toate aceste informații din articolul nostru.
Cei mai buni 10 producători de panouri fotovoltaice: Inovare și sustenabilitate în fruntea energiei solare
Cum și din ce tipuri de baterii pentru panouri fotovoltaice poți alege? Află toate aceste informații din articolul nostru.
Baterii pentru panouri fotovoltaice – cum și din ce variante poți alege?
Cum și din ce tipuri de baterii pentru panouri fotovoltaice poți alege? Află toate aceste informații din articolul nostru.
Panouri solare fotovoltaice hibride – Avantaje, dezavantaje și tot ce trebuie să știți
În încercarea de a salva costuri la energie și de a moderniza o locuință, puteți lua în considerare surse de energie regenerabilă, așa numite și surse de enegie verde.
Sisteme fotovoltaice monofazate și trifazate: Care este diferența și care este potrivit pentru tine?
Ce sunt sistemele fotovoltaice? Sistemele fotovoltaice sunt folosite pentru transformarea energiei solare în energie electrică. Aceste sisteme sunt formate din celule solare foto
Curățarea panourilor fotovoltaice – ce pași ar trebui să urmezi?
Curățarea panourilor fotovoltaice poate fi mai simplă decât pare. Află din articolul nostru pașii pe care ar trebui să îi urmezi, dar și câteva sfaturi de întreținere.