Ce sunt panourile fotovoltaice monocristaline și cum funcționează?

panouri fotovoltaice monocristaline

În ultimii ani, subiectul panourilor solare a luat amploare nu doar în rândul marilor companii, ci și a consumatorilor casnici, care își doresc să aibă costuri mai scăzute la energia electrică. Unul dintre tipurile de panouri fotovoltaice pe care îl poți alege sunt panourile fotovoltaice monocristaline. 

Iar dacă nu știi ce sunt, cum funcționează sau ce avantaje au, ți-am pregătit câteva informații utile în articol. 

Ce sunt panourile fotovoltaice monocristaline și care sunt avantajele lor? 

Sistemele de panouri fotovoltaice sunt soluții ecologice, care transformă energia solară în energie electrică și pot fi folosite atât în locuințe și clădiri comerciale, cât și la sistemele care produc energie pe scară largă. 

Panourile solare monocristaline sunt considerate cele mai eficiente soluții fotovoltaice, cu randament mare chiar și în condiții de vreme rea.  

Cu toate că au un cost mai ridicat decât panourile fotovoltaice policristaline sau panourile fotovoltaice amorfe, cele monocristaline au câteva avantaje pe care ar trebui să le iei în calcul: 

  • Sunt considerate cel mai durabil tip de panouri fotovoltaice, cu o perioadă de garanție din partea producătorilor de până la 25 de ani. 
  • Au o eficiență de până la 27% și produc mai multă energie electrică decât panourile fotovoltaice policristaline sau panourile fotovoltaice amorfe. 
  • Au nevoie de mai puțin spațiu pentru a produce aceeași cantitate de energie electrică decât panourile policristaline, deoarece au un randament mai ridicat și pot produce mai multă energie electrică pe unitatea de suprafață. Acest lucru înseamnă că pentru a instala un sistem fotovoltaic cu panouri monocristaline, veți avea nevoie de mai puține panouri și, prin urmare, de mai puțin spațiu pe acoperiș sau pe teren decât dacă ați utiliza panouri policristaline. 

Cum funcționează panourile solare monocristaline? 

Modul de funcționare al sistemelor fotovoltaice monocristaline este mai simplu decât pare – se bazează pe folosirea siliciului și a altor 2 elemente chimice: borul și fosforul. Prin combinarea lor, se creează efectul fotovoltaic. 

Când lumina soarelui atinge celula solară, electronii din stratul de siliciu sunt eliberați și circulă printr-un circuit electric – astfel, se formează curentul continuu care este transportat către sistemul de cablare sau către baterii. 

Care este diferența dintre panourile fotovoltaice monocristaline și policristaline? 

Printre cele mai importante diferențe pe care le putem aminti sunt costurile – panourile monocristaline au un cost mai ridicat decât panourile fotovoltaice policristaline. Cu toate astea, panourile monocristaline sunt mai eficiente și își vor amortiza mai rapid investiția. 

Pe lângă diferența de cost, nivelul de energie produs este mai ridicat în cazul panourilor monocristaline – ele au o rată de conversie de până la 27%, cu aproximativ 10% mai mult decât panourile policristaline. 

Panourile fotovoltaice monocristaline pot fi o idee bună, nu doar datorită cantității de energie pe care o produce, ci și pentru este o soluție ecologică. 

Iei în considerare să montezi panouri fotovoltaice printr-un program de finanțare? Află mai multe informații din articolul nostru despre cum poți monta panouri fotovoltaice prin Programul AFM Casa Verde Fotovoltaice 2023.

Cauți un partener de implementare care să te ajute pe întreg parcursul tău către independența energetică?

Află mai multe informații din articolele noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te la newsletter și fii primul care află cele mai noi informații despre panouri fotovoltaice și energie
fotovoltaice.marketit.ro va utiliza informațiile pe care ni le oferiți în acest formular doar pentru a fi in contact cu dumneavoastră și pentru a va trimite noutăți și oferte de marketing. Vă puteți schimba decizia în orice moment, prin apasarea butonului de Dezabonare/Unubscribe pe care îl regăsiți în fiecare newsletter trimis de noi. De asemenea, ne puteți contacta la contact@fotovoltaice.marketit.ro. Vom trata datele dumneavoastră cu respect. Apăsând butonul de mai sus sunteți de acord cu faptul că vom procesa datele dumneavoastră în concordanță cu acești termeni.