Instalarea unui sistem fotovoltaic hibrid sau off-grid presupune și achiziția de baterii care să stocheze surplusul de energie produsă. Dacă nu știi cum sau din ce variante de acumulatori poți alege, ți-am pregătit câteva informații utile în articol.
Ce sunt bateriile pentru panouri fotovoltaice?
Bateriile pentru panouri fotovoltaice sunt dispozitive care stochează energia electrică produsă în exces. Sunt potrivite, mai ales, pentru sistemele fotovoltaice off-grid, care nu sunt conectate la rețeaua electrică națională și care nu livrează rezerva de energie către rețea, dar și pentru cele hibrid, care livrează doar o parte din surplusul de energie către rețea.
Aceste baterii sunt proiectate să aibă o capacitate mare de stocare, încât să poată furniza energie și în perioadele în care sistemul de panouri fotovoltaice nu este la fel de eficient (iarna sau când este înnorat).
De ce ar trebui să ții cont atunci când îți achiziționezi o baterie pentru panouri fotovoltaice?
Atunci când îți achiziționezi o baterie pentru sistemul tău fotovoltaic, este important să iei în calcul câteva criterii precum:
Capacitatea bateriei – se măsoară în kWh și reprezintă cantitatea de energie pe care bateria o poate înmagazina. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât acumulatorul va putea fi folosit mai mulți ani, fără probleme.
Puterea bateriei – se referă la cantitatea de energie pe care bateria o poate livra într-un singur moment. Pentru a putea alege bateria potrivită sistemului tău fotovoltaic, este necesar să îți calculezi consumul zilnic de energie necesar pentru casa ta. De regulă, pentru o locuință medie, o baterie de 6-10 kWh este suficientă.
Capacitatea de descărcare – reprezintă procentul de încărcare al bateriei pe care îl utilizezi. De exemplu, dacă ai o baterie cu o capacitate de 10 kWh și folosești 8 kWh, capacitatea de descărcare a bateriei este de 80% – această valoare este considerată optimă pentru utilizarea bateriei.
Durata de viață a bateriei – poate varia în funcție de tipul bateriei, utilizarea și întreținerea ei. Spre exemplu, o baterie plumb acid poate fi folosită maximum 5 ani, în timp ce o baterie litiu-ion are o durată de viață de până la 10 ani.
Câte tipuri de acumulatori pentru panouri fotovoltaice există?
În funcție de prețul, dar și de eficiența lor, poți alege dintre bateriile plumb-acid sau litiu-ion. Însă, dacă este prima dată când îți instalezi un sistem fotovoltaic sau nu ești familiarizat cu termenii tehnici, îți explicăm mai jos câteva dintre caracteristicile fiecărei baterii.
Bateriile plumb acid sunt o variantă ieftină, dar nocivă pentru mediu. Pot elibera o cantitate mare de energie într-un timp scurt și au o durată de viață de până la 5 ani. Acest tip de baterii se împarte în două categorii: baterii plumb AGM și baterii cu gel.
- Acumulatorii plumb AGM pot fi folosiți în zonele în care temperatura este mai scăzută, pentru că nu conțin elemente care îngheață. Au o rezistență mare la șocuri și vibrații.
- Acumulatorii cu gel au, de asemenea, o rezistență bună la șocuri și vibrații și sunt potriviți, mai ales, pentru zonele în care temperaturile sunt mai ridicate. Totuși, timpul de încărcare pentru bateriile cu gel este mai ridicat decât în cazul celor AGM.
Bateriile litiu-ion sunt mai eficiente decât cele plumb acid. Pot înmagazina mai multă energie și au o durată de viață de până la 10 ani. Totuși, costul de achiziție pentru o baterie litiu-ion este mai ridicat.